Granateple – den sunne superfrukten?

Granateple tilbys som et kosttilskudd i form av kapsler samt granateplejuice og juice konsentrat. Produktene sies å ha mirakuløse effekter. De skal senke prostata og brystkreft, lindre hjerte- og karsykdommer, senke blodtrykket og ha en betennelsesdempende effekt. I tillegg forhindrer inntaket utvikling av trombose, lungeemboli, hjerneslag og hjerteinfarkt og avverger infeksjoner. Granateplet er også annonsert i forbindelse med seksuell helse hos menn.

Klart vitenskapelig bevis som er tilstrekkelig for anbefalinger, men det er det ikke. European Food Safety Authority har gjennomgått den vitenskapelige bevisen. Etter det har verken ekstrakterte ingredienser eller juice en positiv effekt på hjerte- og kars helse, blodkolesterol, blodsukker. Bevisene for positive effekter på styrke og antioksidantaktivitet er heller ikke bevist. Nyere studier antyder at økt blodtrykk kan reduseres ved å drikke granateplejuice regelmessig. Noe lignende har allerede blitt vist for appelsinjuice.

Hva er granatepletilskudd?

Granateplet kommer fra vestlige til sentrale Asia og vokser i et tropisk til subtropisk klima. I dag dyrkes den også i Middelhavet, spesielt i Tyrkia. Fra eple-lignende, rødlig falsk frukt spises bare de dyprøde kjøttfulle belagte kjerner (frø). Avhengig av sorten har disse en søtlig eller syrlig aroma. Huden og det lyse kjøttet er bittert og ikke spiselig. For kosttilskudd konsentreres eller gjæres juice av kjernen, og tilbys frysetørket. Granatepler høstes mellom oktober og januar. Fruktene modnes ikke etter høsting.

Hvilke ingredienser er inkludert i granateple?

I tillegg til mineralene kalium, kalsium, jern og fosfor inkluderer ingrediensene i granateple vitamin C og B samt folsyre. Sammenlignet med mengden i appelsiner (ca. 70 mg), er granateple per 100 g med omtrent 10 mg lite vitamin C. For å nevne er det fremdeles det høye innholdet av såkalte polyfenoler. Polyfenoler er blant de sekundære plantefargestoffene. Spesielt intens fargede frukter som blåbær eller granateple indikerer en høyere andel av disse spesielle stoffene som har en antioksidant effekt. Andre antioksidant ingredienser er ellaginsyre og punicalagin / punicalagae.

Hva skal jeg se etter når jeg spiser granatepleprodukter?

Forbruket av granateplefrukter og juice anses som trygt. På den annen side er det foreløpig ikke undersøkt om dette også gjelder isolerte granatepleingredienser ved langtidsforbruk. Det skal bemerkes at det er lignende interaksjoner mellom granateplejuice og mange medisiner som med grapefruktjuice. Ved å hemme cytokrom P450-systemet i leveren, brytes medisiner i kroppen saktere ned og kan akkumuleres til et giftig (giftig) nivå. Når du tar medisiner samtidig, bør du derfor konsultere den behandlende legen.

Granateplejuicer og konsentrater blir vanligvis distribuert over Internett. Noen rapporter om høykvalitets forfalskning av granateplejuice. Det er utenlandske frukter. Druer, kirsebær og eple brukt i tillegg til kunstig fargestoff, sukker og syrer. I tillegg ble tilbud om rekonstituert konsentrat som en direkte juice observert.

 

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70