Broken Heart Syndrome: Hva er det?

Broken Heart Syndrome er virkelig en sykdom. Det beviser at kjærlighet og skjebneslag kan gjøre oss syke. Lær mer her!

Hva er Broken Heart Syndrome?

Broken Heart Syndrome (“Stress Cardiomyopathy” eller “Tako-Tsubo Cardiomyopathy”) er en hjertemuskelsykdom som utløses plutselig og av stort emosjonelt stress. Fenomenet kan for eksempel oppstå gjennom kjærlighet eller skjebneslag – derav navnet, som er til tysk “ødelagt hjertesyndrom”. Hvorfor dysfunksjon av venstre hjertemuskulatur oppstår ved hjelp av stress er ennå ikke endelig avklart. Det merkes imidlertid at typiske stresshormoner i Broken Heart Syndrome har et forhøyet nivå.

Broken Heart Syndrome forårsaker symptomer som ellers er assosiert med hjerteinfarkt, for eksempel pustebesvær, sterke smerter og tetthet i brystet. Imidlertid er det ingen innsnevring av koronararteriene her. Og Broken Heart Syndrome er også mindre sannsynlig å være dødelig, selv om alvorlige komplikasjoner kan forekomme. Stresekardiomyopati leges fullstendig i de fleste tilfeller etter noen uker. Imidlertid fant forskere i en studie nettopp en sammenheng mellom syndromet og en kreftsykdom: I følge en av seks personer som lider av kardiomyopati, lider også av kreft.

Hvem er berørt av Broken Heart Syndrome, og når forekommer det?

Broken Heart Syndrome er ikke en medfødt sykdom, men erverves. Traumatiske opplevelser kan være like mye som en trigger som døden til en elsket eller en separasjon. Selv om sykdommen har vært kjent siden 1990-tallet, er det bare gjort en liten mengde forskning så langt, og tilsvarende lite data om pasienter. Syndromet ser imidlertid ut til å påvirke eldre kvinner etter overgangsalderen. Eksperter anslår at rundt 7,5 prosent av kvinnene som går til sykehus med mistanke om hjerteinfarkt faktisk har et ødelagt hjerte syndrom.

Symptomer på Broken Heart Syndrome

  • Sterke smerter (“utslettelsessmerter”)
  • Lavt blodtrykk
  • Tetthet i brystet
  • pustevansker
  • svette
  • Kvalme / oppkast
  • Hjertesvikt, muligens lunger og væskeansamling (“ødem”) i bena eller lungene
  • Som komplikasjoner kan være hjertearytmi eller lav pumpekraft i hjertet alvorlig blodtrykksfall (“kardiogent sjokk”).Her er en akutt livsfare!

Terapi av Broken Heart Syndrome

Det er viktig å begynne med disse symptomene på et hjerteinfarkt og å ringe ambulansen. Basert på forskjellige undersøkelser kan legen deretter bestemme om et hjerteinfarkt eller Broken Heart Syndrome faktisk eksisterer. Det er ingen enhetlig behandling for dette, men berørte pasienter overvåkes vanligvis nøye minst i kort tid på intensivavdelingen. Med forskjellige medisiner kan du også motvirke stresshormonene og lindre hjertet. Ofte avtar symptomene etter noen timer, etter noen uker helbredes syndromet i de fleste tilfeller.

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70