Aloe Vera – anlegget for skjønnhet og helse?

Aloe Vera sies å styrke immunforsvaret, avgifte kroppen og gi velvære og skjønnhet. Noen internettfora har til og med blitt rapportert å hjelpe til med aids, astma, depresjon, migrene eller eksem. Også i kampen mot kreft og smittevern bør det støtte kroppen.

 Imidlertid er de fleste påståtte effekter basert på erfaringsrapporter. Det er knapt noen vitenskapelige bevis.I bladbarken til aloe vera-planten er sterkt avføringsmidler inneholdt, og det er derfor saften brukes til kortvarig bruk i forstoppelse. Dette er imidlertid medisiner, og inntaket bør diskuteres med legen eller farmasøyten. For aloe vera-produkter (hovedsakelig fra aloe barbadensis), som kan finnes som mat, inkludert kosttilskudd i handelen, bør disse stoffene ikke inkluderes i henhold til anbefaling fra Federal Institute for Risk Assessment.

Fra avføringseffekt er derfor usannsynlig.Nylig tilbød imidlertid saften av pressede hele, ikke-skrellede aloe blader av aloe arborescens (Krantz aloe, candelabra aloe) som et kosttilskudd. En risikovurdering fra BfR har vist at disse produktene ikke er sikre matvarer og derfor ikke bør selges.

Hva er aloe vera?

Aloe vera-planten er en av liljeplantene som vokser i ørkenområder. Bare noen få av de omtrent 300 forskjellige aloe-artene inneholder ingrediensene som sies å ha spesielle effekter. Hovedsakelig brukes den typen Aloe Vera Barbadensis Miller.

De tjukkete bladene fra Aloe Vera-planter presses enten hele eller skrelles til juice. Eller at løvmerket (gelen) er oppløst. Bittere og avføringsmidler (antrakinoner) må skilles forsiktig, da de ikke må være til stede i maten. Ved uren separasjon kan det forekomme forurensning med de skadelige hydroksyantrakinonene. Aloe Vera tørkes i kapsler eller tilbys som juice eller gel.

Hvilke ingredienser er inkludert i Aloe Vera?

Så langt har mer enn 200 forskjellige ingredienser blitt påvist i aloe vera bladene. Dette er hovedsakelig mukopolysakkarider (karbohydrater), antrakinoner, salisylsyre, saponiner, enzymer, aminosyrer, vitaminer, mineraler og andre karbohydrater. Spektret av ingredienser er stort, men de individuelle konsentrasjonene er veldig lave. Mange av disse stoffene finnes også i lokale frukt og grønnsaker.

De aktive ingrediensene er hovedsakelig glykosaminoglykaner (acemannan), antrakinoner (skal ikke inngå i maten / tilskuddene), salisylsyre, saponiner, enzymer, aminosyrer, vitaminer og mineraler. Den største delen (ca. 99%) av aloe vera-gelen består av vann. Mengdene med vitaminer er ganske lave. Når vitaminer er nevnt, tilsettes de stort sett (syntetiske) vitaminer. C-vitamin tilsettes ofte for konservering.

Hva bør jeg se etter når jeg bruker aloe vera-produkter?

Den avføringseffekten som fremmes i noen produkter, skyldes antrakinonene i bladskorpen, så som aloin og aloe-emodin. Imidlertid kan disse stoffene ha en kreftfremkallende og genotoksiske virkning i henhold til en nylig revurdering fra European Food Safety Authority (EFSA).Mat, inkludert kosttilskudd, bør ikke inneholde disse antrakinonene i henhold til anbefalingen fra BfR. Nylig er det imidlertid, spesielt på Internett, tilskudd av uskalde aloe blader (for eksempel slekten Aloe arborescens) som inneholder disse stoffene. Federal Institute for Risk Assessment (BfR) klassifiserte disse produktene som “ikke sikre”. Derfor er det viktig å forutse før du kjøper slike produkter.

Kan Aloe Vera-produkter inneholde forurensninger, konserveringsmidler og co?

Produkter som importeres til Tyskland kommer hovedsakelig fra USA, Mellom- og Sør-Amerika, Spania og Australia. Der dyrkes de stort sett intenst i monokulturer. Bruk av gjødsel medfører et høyere vanninnhold, noe som reduserer konsentrasjonen av muligens verdifulle ingredienser. I tillegg brukes (unntatt i organisk oppdrett) insektmidler og ugressmidler.

Tilsetning av konserveringsmidler er ikke tillatt i fruktjuicer og grønnsaksjuice. Imidlertid, hvis aloe vera juice er smaksatt, for eksempel av små mengder honning eller ved å blande med andre juice, er det en av de alkoholfrie brusene. Derfor inneholder noen produkter kunstig produserte konserveringsmidler natriumbenzoat (benzosyre, E 211) eller kaliumsorbat (E 202). Begge kan utløse (pseudo) allergier hos sensitive individer. Avhengig av produktet inkluderer andre ingredienser xantangummi, et fortykningsmiddel (E 415) og tokoferol (vitamin E).

Noen produkter har forseglingen fra Det internasjonale Aloe Science Council. Denne organisasjonen setter kvalitetskriterier for produktene og sertifiserer dem. Andre produkter er forseglet av Institut Fresenius. Likevel bekreftes bare overholdelsen av selskapets kvalitetssikring.

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70