6 årsaker til hyppige mareritt

Rundt 50 prosent av alle voksne har mareritt nå og da. Men hva hvis de stadig vekker oss? Disse årsakene til mareritt bør du kjenne!

Når er mareritt tvilsom?

Fra tid til annen for å vekke fra et mareritt, selv om det forstyrrer den faktisk viktige søvnen, men ikke er helseskadelig ennå. Det blir vanskelig når de dårlige drømmene begrenser hverdagen vår. For eksempel, hvis vi ikke lenger kan konsentrere oss om arbeidet vårt eller til og med prøve å unngå søvn av frykt.

Selv om dette bare berører noen få mennesker, lider bare en prosent av alle voksne så ofte av mareritt at det søker profesjonell hjelp. Men det betyr ikke at du bare skal avfeie enhver dårlig drøm. Hvis mareritt forekommer oftere enn en gang i uken, utmatter de oss både fysisk og mentalt, og hvis de ikke blir behandlet, kan de øke risikoen for depresjon og angstlidelser. Derfor bør man aktivt takle marerittene sine – ofte hjelper det å kjenne til den mulige årsaken til dårlige drømmer og å handle deretter.

Du bør kjenne til disse årsakene til hyppige mareritt

Du er mentalt stresset og utslitt

I følge en finsk studie er det mer sannsynlig at personer med depresjon eller negativt selvbilde lider av mareritt. Men selv generell stress kan oppmuntre mareritt: utløseren kan ganske enkelt være fjellet av arbeid på pulten, ulykken til et familiemedlem eller den ubehagelige samtalen med kjæresten, som man presser på for flere uker siden.

“Hjernen vår løper som datamaskiner, og det du legger i spilles ut,” forklarer John Mayer, en klinisk psykolog fra Chicago. “Når du legger deg med negative tanker, laster du dem bokstavelig talt inn i hjernen din og tvinger dem til å spille dem i søvne.” Derfor er mareritt som et ubehagelig biprodukt av bekymringene som belaster oss på daglig basis.

Du har visse personlighetstrekk

Flere studier antyder at visse personlige egenskaper kan øke frekvensen av mareritt. Følgelig lider ofte sensitive mennesker, men også de med kreative interesser.

Medisinene dine forstyrrer søvnen din

For noen medisiner er mareritt oppført i instruksjonsheftet som en potensiell bivirkning. Det påvirker for eksempel visse antihypertensive og kolesterolsenkende medisiner, antidepressiva og såkalte antihistaminer, som ironisk nok brukes i noen sovepiller. Men også medisiner mot Parkinsons og Alzheimers kan forårsake mareritt.

Du drakk for mye

Faktisk kan det skje at alkohol gjør det lettere å sovne. Søvn er imidlertid ikke veldig avslappende: Alkoholen sikrer at vi ikke får sove gjennom søvnen og har flere mareritt. Og disse er da gjennom drikkene enda mer intense enn vanlig.

Du behandler et traume

Såkalte posttraumatiske stresslidelser er en av hovedårsakene til mareritt, ifølge en studie. Drømmen dreier seg ofte rundt opplevelsen. Utløsere kan være for eksempel mishandling eller dårlige ulykker med varige skader. Hvis slike mareritt kommer tilbake igjen og igjen, bør du absolutt søke profesjonell hjelp.

Du hadde noe å spise før du la deg

At sen mat ikke er bra for helsen, er kjent. Men selv mareritt er foretrukket av midnattsnappen. Fordi maten øker kroppstemperaturen vår, starter også stoffskiftet. Dette gjør igjen hjernen mer aktiv, og øker sannsynligheten for mareritt.

 

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70